- Ayrıntılar
- Gürhan Çağın
- Gösterim: 22857
En Çok Kullanılan Bas Gitar Çeşitleri
Basgitarlar sahip olduğu tel sayına ve üzerinde bulunan manyetik çeşitlerine göre farklılık gösterirler.
4 – Telli Bas Gitarlar:
4 telli basgitarlar en çok bulunan ve kontrbas ailesi örnek alınarak üretilmiş ilk elektrik tabanlı bas gitardır. Standart akordaki 4 telli bir basgitarın akor yapısı (Kalın telden İnce tele doğru) Mi – La – Re – Sol şeklindedir.
Caz Bas:
İki adet single coil manyetik vardır.
Precision Bas (P-Bas):
Split Coil humbacking Pickup, ikiye bölünmüş iki adet single coil pickup humbacker mantığı ile yerleştirilmiştir, bu sayede baslarda daha güçlü bir artış sağlanırken mid tonlarda da single coile göre göreceli bir kazanç vardır.
5 – Telli Bas Gitarlar:
5 Telli basgitarlar, 4 telli baslara Si teli eklenerek oluşturulmuştur. Standart akordaki 5 telli bir basgitarın akor yapısı (Kalın telden İnce tele doğru) Si – Mi – La – Re – Sol şeklindedir.
6 – Telli Bas Gitarlar:
6 Telli basgitarlar, 5 telli baslara Do teli eklenerek oluşturulmuştur. Standart akordaki 5 telli bir basgitarın akor yapısı (Kalın telden İnce tele doğru) Si – Mi – La – Re – Sol – Do şeklindedir.
Chapman Stick
Chapman stick Emmett Chapman tarafından 1969 yılında geliştirilmeye başlanmış bir müzik aletidir. İlk Chapman Stick 1974 yılında ütetilmiştir. Bu enstrümanı diğer gitarlardan ayıran en önemli özelliği, Chapman stickin sadece Tapping diye bilinen yöntemle çalınmak üzere üretilmiş olmasıdır. Bu yöntem de 2 el de gitarın sapı üzerinde tap yapar.
Chapman gitarı çeşidine göre 8, 10 veya 12 telli olabilir. Bunların yarısı bas, diğeri de melodidir. Dik bir şekilde konumlandırılmış bir chapman gitarına karşıdan bakan bir kişiye göre bas telleri sol, melodi telleri ise sağ taraftadır.
Chapman Gitarının üst kısmında sadece boyuna geçirmek için bir kemer vardır. Bu kemer takıldığında gitar dikeyle 30-40 derece açı yapar ve bu pozisyon 2 elin de rahatça kullanılabilmesine imkân sağlar. Chapman Stick, telli bir enstrümandan çok klavye enstrümanı gibi kullanılır.
Aktif / Pasif Basgitarlar
Basgitarlarda, elektrogitarlar gibi aktif veya pasif manyetik kullanılabilmektedir. Aktif manyetik kullanan gitarlarda, potanslara ek olarak küçük bir pre-amp devresi ve genellikle 9 volt pil bulunurken, pasif basgitarlarda sadece potans ve kondansatör mevcuttur. Pasif bir gitarda bulunan potanslar ile sadece ses ve ton ayarı kısılabilirken, aktif gitarlarda bulunan devre yapısına göre ses artırılabilir ve ek olarak bas, tiz ve mid ayarları da yapılabilmektedir. Aktif sistemin pasif sisteme göre en büyük farkı, pasif gitarlar ses üzerinde sadece azaltarak işlem yapabilirken, aktif sistemler pre-amp sayesinde artırım da yapabilmektedir. Aktif bir gitarı kullanmadığınız zaman mutlaka kablosunu çıkarmanız önerilir, aksi taktirde pil ömrü çok kısalacaktır.
|
Aktif bir basgitarda bulunan örnek devre
|
|
Pasif bir basgitarda bulunan örnek devre
|
Basgitar üzerinde Ses Nasıl oluşur
Parmak veya pena ile teli hareket ettirdiğimizde tel belirli bir frekansta salınmaya başlar. Tel üzerindeki bu salınımlar manyetikler tarafından elektrik sinyallerine dönüştürülerek jak vasıtası ile amplifikatöre iletilir. Amplifikatördeyse bu elektrik sinyali güçlendirilir ve hoparlör sayesinde tekrar ses dalgalarına dönüştürülür.
Gürhan Çağın