- Ayrıntılar
- Gürhan Çağın
- Gösterim: 7791
Basgitar Ekipmanları
Anfi
Günümüzde basgitarlara özel üretilmiş onlarca model anfi mevcut, ihtiyacımızı doğru belirlemek için, anfiyi kullanacağımız alan çok önemli, sadece evde çalışlma amaçlı kullanılacak bir anfi için 10-15 Watt gücünde bir anfi yeterli olacaktır. Fakat unutulmamalıdır ki düşük watt’lı anfilerde gain’i yüksek tutmak normalden fazla distortion’a sebeb olur. Bu durumu dengelemek için, özellikle aktif basgitarlarda, gitar üzerindeki ses ayarını düşükte tutmak, istenilen tonları yakalamakta yardımcı olacaktır. Alınan anfi uzun bir süre kullanılacağından, iyi araştırılıp, bilgili kişlerin fikri alınması sağlıklı olacaktır.
Pedal
Basgitaristler genelde pedal kullanmazlar, fakat olması iyi olur diyebileceğimiz belli başlı pedaller
Pre-Amp ve DI pedalleri : Bu pedaller özellikle bas anfisi bulunmayan yerlerde, miksere bas gitarın sesinin bozulmadan aktarılmasını sağlar.
Örnek Pedaller:
- Radial Tonebone bassbone
- SansAmp Bass Driver DI
![]() |
![]() |
Ekolyzer Pedalı: Bu pedal, anfiden ve mikserden bağımsız olarak ihtiyaç duyulan ekolayzer ayarını yapmanızı sağlar. Özellikle, konser alanında bas anfisi mevcut değilse, mikser üzerinde yapılması gereken ekolayzer ayrarının, bas gitaristin kendi kontrölünde yapılmasına olanak sağlar.
Örnek Pedal:
- Boss GEB-7
Distortion ve Overdrive Pedalleri:
Örnek Pedaller:
- Electro-Harmonics Big Muff Pi Distortion
- Boss ODB-3 Overdrive
![]() |
![]() |
Komprosör Pedalı : Bu pedal, seslerin dengelenmesi için kullanılan bir pedaldir, seslerin özellikle parmakla çalan bas gitaristlerin tellerde oluşan güç farkını dengelemede yardımcı olur.
Örnek Pedaller:
- EBS MultiComp
- DigiTech XBS Bass Squeeze Compressor
![]() |
![]() |
Akort Aleti ve Metronom:
Akort aleti, olmazsa olmazlardandır diyebiliriz, ayrıca metronom içermesi de çok fayda sağlayacaktır. Akort aleti seçerken, önemli bir nokta, konserde kullanmayı planlıyorsanız, ekranı karanlıkta okunabilir bir model seçmeniz çok önemlidir, ayrıca çalınan notayı otomatik algılaması işinizi kolaylaştıracaktır. Metronom ise, tüm çalışmalarda sürekli kullanılması gereken basgitarın ayrılmaz bir parçasıdır. Metronomsuz çalışan insanlar, bir grup ile çalışmaya başladığı zaman, zamanlama problemleri ile karşılaşabilir, metronomsuz çalışmadan kaynaklanan kendi içsel zaman algısı her zaman doğru olmayabilir, bu durumda grup ile birlikte çalışmaya başladığı anda ciddi sıkıntı yaşayacaktır. Ayrıca bas gitarın Groove görevi yanında, çok iyi bir zamanlama hissiyatı gereklidir, bunun içinde tüm çalışmaların bir drumbox veya metronomla yapılmasında fayda var.
Kablolar :
Basgitarımız ne kadar kaliteli olursa olsun, eğer anfi ile basgitar arasında kullandığımız kablo iyi bir kablo değilse, dip gürültüsü, cızırtı ve seste kopmalar yapacaktır, ayrıca pedaller arasında kullanılan ara kablolar da aynı şekilde dip gürültüye sebep olabilir. Dışarıdan kaynaklanan dip gürültüyü artırmamak için basgitarı anfiye bağladığımız kablonun 5m den uzun olmamasına özen göstermek iyi olacaktır..
Askı :
Basgitar diğer gitarlara göre daha ağır olması dolayısı ile omuzlara fazla baskı yapmaması için kullanılan askı mutlaka geniş olmalıdır. Tercih edilen askı yüksekliği kişiden kişiye değişirken, en rahat çalma yüksekliği, gitarın oturur pozisyondaki yüksekliğinin ayağa kalkıldığında değişmemesidir.
Gürhan Çağın